Εξερευνήστε το πρόγραμμα
Περιοχή
 
Πιερία
Τα Παλιάμπελα Κολινδρού είναι ένα μικρό χωριό στο Νομό Πιερίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Πιερία οριοθετείται από τον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη προς τα νότια και δυτικά, τον Αλιάκμονα ποταμό στα βόρεια και το Θερμαϊκό κόλπο στα ανατολικά. Διασχίζεται από την εθνική οδό (Ε75), που οδηγεί από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια από τον Αλιάκμονα ποταμό. Το μέγεθος του νομού Πιερίας είναι 1.516 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του φτάνει τους 129.846 κατοίκους (απογραφή 2001). Η πρωτεύουσα του νομού είναι η Κατερίνη με πληθυσμό 50.510 κατοίκους.
 
Ιστορία περιοχής
Αν και η περιοχή κατοικήθηκε συστηματικά ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, η σημερινή κατάσταση οφείλεται στις αλλαγές που συνέβησαν στο πρώτο μισό του 20 ου αιώνα. Η ύπαιθρος κατοικούνταν αραιά μέχρι το 1912, που αποτελεί το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή. Η Πιερία είχε μόλις 30.166 κατοίκους το 1913, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, η Κατερίνη, μόλις 7.393. Ο ερχομός των μικρασιατών προσφύγων μετά τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923 οδήγησε ένα μεγάλο αριθμό νεοαφιχθέντων στην περιοχή της Πιερίας, όπως και γενικότερα στην υπόλοιπη Μακεδονία. Έτσι, το 1928 η Πιερία αριθμούσε 49.666 κατοίκους. Η εγκατάσταση των προσφύγων επέβαλλε τον αναδασμό της γης και μικρές αγροτικές επιχειρίσεις δημιουργήθηκαν στη θέση των παλαιότερων μεγάλων τσιφλικιών. Στην πορεία αυτής της διαδικασίας νέα χωριά ιδρύθηκαν με την υποστήριξη του κράτους και νέες οικιστικές περιοχές προστέθηκαν στις παλαιότερες.
 
Τοπική αυτοδιοίκηση
Το χωριό των Παλιαμπέλων βρίσκεται ανάμεσα στις κωμοπόλεις του Αιγινίου και του Κολινδρού. Αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Κολινδρού, που απαρτίζεται από την ομώνυμη κωμόπολη και τρία ακόμη χωριά, την Καστανιά, το Λιβάδι και τα Ρυάκια (στο σύνολο 5.223 κάτοικοι). Ο Κολινδρός είναι μια παραδοσιακή κωμόπολη κτισμένη κλιμακωτά στις υπώρειες των Πιερίων σε υψόμετρο από 280 ως 400 μέτρα. Απέχει μόλις 3 χλμ. από τα Παλιάμπελα. Είναι ένα από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής με έντονα παραδοσιακά στοιχεία. Τα σπίτια είναι λιθόκτιστα με ξυλοδεσιές κατά το πρότυπο της λαϊκής μακεδονικής αρχιτεκτονικής και παρατάσσονται το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργώντας στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα παλιά αρχοντόσπιτα, οι εκκλησίες και τα σχολεία που μαρτυρούν παλαιότερες στιγμές ευημερίας. Στα αξιοθέατα της κωμόπολης πρέπει να προστεθούν τα υπολείμματα του Βυζαντινού κάστρου του 11 ου μ.Χ. αι., ο γραφικός πεζόδρομος και το Δημοτικό άλσος Παυσίλυπος.
 
Θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα, και τα Παλιάμπελα βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο που σχηματίζουν τρεις σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις: η αρχαία πόλη του Δίου, εντός του ίδιου νομού (απόσταση 50 χλμ.), οι βασιλικοί Μακεδονικοί τάφοι της Βεργίνας και οι αρχαίες Αιγές, στο γειτονικό νομό Ημαθίας (17χλμ.) και η ελληνιστική πόλη της Πέλλας, στο νομό Πέλλης (50 χλμ.). Στη ίδια την Πιερία, υπάρχουν αρκετά σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς η περιοχή έχει ίχνη κατοίκησης από τα τέλη της έβδομης χιλιετίας π.Χ. Στον Κορινό, το Μακρύγιαλο και την Πύδνα έχουν αποκαλυφθεί αρχαιολογικά στρώματα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική ως την Ελληνιστική περίοδο, ενώ στον Κολινδρό, το Αιγίνιο και τον Πλαταμώνα διατηρούνται βυζαντινά μνημεία.
 
Θέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος
Ο νομός Πιερίας καταλαμβάνει την παραλιακή ζώνη των δυτικών ακτών του Θερμαϊκού Κόλπου. Χαρακτηρίζεται από όμορφες παραλίες και άφθονο πράσινο. Τουριστικά θέρετρα, παραθαλάσσια ψαροχώρια και παραδοσιακοί οικισμοί βρίσκονται στην περιοχή και δέχονται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. Εντυπωσιακές είναι και οι ζώνες φυσικής ομορφιάς. Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός, ενώ οι εκβολές του Αλιάκμονα και οι Αλυκές στο Κίτρος έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενα περιοχές της συνθήκης του Ramsar. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί ένα μωσαϊκό από πολιτιστικές δραστηριότητες (όπως ο Πολιτιστικός Αύγουστος, η ετήσια εμποροπανήγυρις του Αιγινίου), καθώς και ένα πλήθος από μικρά καλλιτεχνικά εργαστήρια.