Εξερευνήστε το πρόγραμμα
Κάτοικοι
Η αρχαιολογική έρευνα στα Παλιάμπελα έδωσε την ευκαιρία της συμβίωσης της ερευνητικής ομάδας με την τοπική κοινωνία. Η γνωριμία με πολλές πτυχές της καθημερινότητας, της ιστορίας και του χαρακτήρα των κατοίκων αποκαλύπτει ανθρώπους πρόσχαρους και φιλόξενους που είναι μαθημένοι στις δυσκολίες και τις χαρές της αγροτικής ζωής.
 
Πληθυσμιακή ιστορία
Όπως συνέβη σε πολλά μέρη της Πιερίας μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, η πληθυσμιακή σύνθεση των Παλιαμπέλων άλλαξε με την εγκατάσταση προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Στο μικρό χωριό των 106 κατοίκων σύμφωνα με την πληθυσμιακή απογραφή το 1920, ο πληθυσμός αυξήθηκε στους 376. Από το Β' παγκόσμιο πόλεμο τα πληθυσμιακά επίπεδα παραμένουν σταθερά (266 κάτοικοι το 2001). Μέχρι σήμερα στο χωριό υπάρχουν απόγονοι τόσο των γηγενών κάτοικων όσο και των προσφύγων. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός ενισχύεται τα καλοκαίρια, καθώς σημαντικός αριθμός οικονομικών μεταναστών (κυρίως από την Αλβανία) απασχολείται σε αγροτικές εργασίες στην περιοχή.
 
Ασχολίες
Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία. Το μεγαλύτερο μέρος από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις καταλαμβάνουν οι καλλιέργειες δημητριακών και καπνού. Ωστόσο, δεν λείπουν και τα αμπέλια που χρησιμεύουν για την ετήσια οικιακή παραγωγή σε κρασί και τσίπουρο. Ορισμένοι κάτοικοι ασχολούνται επίσης και με την κτηνοτροφία με έμφαση στα αιγοπρόβατα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και άλλες γειτονικές κωμοπόλεις, ενώ κάθε καλοκαίρι τα τουριστικά επαγγέλματα αποτελούν άλλη μια πηγή εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα Παλιάμπελα βρίσκεται και το εργαστήρι κεραμικής του Γιάννη Σταγκίδη, που εδώ και πολλά χρόνια δημιουργεί ακολουθώντας παραδοσιακές τεχνικές.
 
Ανασκαφικά δρώμενα
Η ανασκαφή αποτελεί γεγονός για το χωριό καθώς κάθε χρόνο με τη διαμονή ενός σημαντικού αριθμού ερευνητών και φοιτητών το χωριό γεμίζει κόσμο και ζωντανεύει. Αρκετοί κάτοικοι συνεργάζονται με την ανασκαφή βοηθώντας την αρχαιολογική προσπάθεια, ενώ καθημερινά οι συμμετέχοντες στην ανασκαφή αναζητούν στιγμές χαλάρωσης στα καφενεία που λειτουργούν στο χωριό. Η καλοκαιρινή ζωή στο χωριό μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από την αρχαιολογία και τις αγροτικές εργασίες δίνοντας αφορμή για σημεία επαφής ανάμεσα σε όσους εργάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι κοινές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται συχνά (και συνήθως αυθόρμητα!) ενισχύουν το δέσιμο με τους κατοίκους. Χωρίς αμφιβολία το αρχαιολογικό έργο αποτελεί πλέον μια καθημερινότητα στο χωριό κατά τη διάρκεια - και όχι μόνο - της ανασκαφής.