Εξερευνήστε το πρόγραμμα
Τοποθεσία
Ο αρχαιολογικός χώρος των Παλιαμπέλων Κολινδρού εντοπίζεται στη βορειοανατολική Πιερία, ένα νομό έκτασης 352 τ.χλμ. που ανήκει στην ευρύτερη περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Τα Παλιάμπελα βρίσκονται στους απαλούς λόφους που μεσολαβούν ανάμεσα στις υπώρειες των Πιέριων ορέων στα νότια και τη μεγάλη πεδιάδα των Γιαννιτσών στα βόρεια. Απέχουν μικρή απόσταση από τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου στα ανατολικά όσο και από τον ποταμό Αλιάκμονα στα βόρεια.
 
Περιβάλλον
Η περιοχή των Παλιαμπέλων είναι πλούσια τόσο σε χλωρίδα όσο και σε πανίδα. Στην πεδιάδα γύρω από το χωριό ευδοκιμούν πολλά οπωροφόρα δέντρα και υπάρχουν άφθονα πλατύφυλλα αειθαλή, όπως βελανιδιές, καστανιές, κουμαριές. Πιο ψηλά, στις υπώρειες των Πιερίων συναντάει κανείς δάση με δρυς, οξιές, καστανιές, πεύκα και έλατα που είναι ορατά και από το ίδιο το χωριό. Λόγω της εγγύτητας του δέλτα του Αλιάκμονα, παρατηρείται σημαντική συγκέντρωση ερπετών, αμφίβιων, πουλιών και θηλαστικών. Αρκετά είδη πουλιών, όπως πάπιες και πελαργοί, αξιοποιούν την περιοχή είτε για να φιλοξενηθούν και να ξεχειμωνιάσουν είτε για να ξεκουραστούν στο μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το εντυπωσιακό θέαμα των πολυάριθμων φωλιών πάνω σε τηλεφωνικούς στύλους και σε στέγες των σπιτιών τόσο στα Παλιάμπελα, όσο ακόμα περισσότερο στη γειτονική πόλη του Αιγινίου.
 
Γεωλογία
Οι γεωλογικές μελέτες στην περιοχή δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της ευρύτερης πεδιάδας (πεδιάδα Γιαννιτσών) προς τα βόρεια και ανατολικά καλυπτόταν από θάλασσα που έφτανε σχεδόν ως την πόλη της Βέροιας στα βορειοδυτικά (6 ος αι. π.Χ.). Οι σταδιακές προσχώσεις των μεγάλων ποταμών στο Θερμαϊκό κόλπο και ιδιαίτερα του Αλιάκμονα δημιούργησαν ένα αλλουβιακό δέλτα που οδήγησε στο σχηματισμό της εύφορης πεδιάδας στην περιοχή. Τα Παλιάμπελα δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν άμεσα από αυτά τα γεγονότα, ωστόσο η περιοχή διατηρεί σχηματισμούς του Νεογενούς με τη μορφή αργιλάσβεστων, αμμόλιθων και αργιλικών πετρωμάτων σε πολλά σημεία, ακόμα και πάνω και γύρω από την τούμπα του οικισμού.
 
Κλίμα
Το κλίμα της περιοχής είναι τυπικά μεσογειακό, δηλαδή θερμό και ξηρό το καλοκαίρι και ψυχρό και υγρό το χειμώνα. Οι πιο βροχεροί μήνες του χρόνου είναι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος, ενώ ο πιο ξηρός είναι ο Ιούλιος. Το χειμώνα επικρατούν βόρειοι άνεμοι (Βαρδάρης), ενώ το καλοκαίρι οι νότιοι θαλάσσιοι άνεμοι αποτρέπουν τις ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες. Τέλος, οι χιονοπτώσεις δεν είναι σημαντικές και περιορίζονται στους ορεινούς όγκους των Πιερίων και του Ολύμπου.