Εξερευνήστε το πρόγραμμα
Αρχαιολογικό πρόγραμμα Παλιαμπέλων
Το αρχαιολογικό έργο στα Παλιάμπελα Κολινδρού είναι μια διεθνής προσπάθεια που έχει ως στόχο την συστηματική έρευνα, την διαχείριση και την αξιοποίηση του προϊστορικού οικισμού των Παλιαμπέλων του Δήμου Κολινδρού. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε το 1999 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Διεξάγεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ύπο τη διεύθυνση του καθ. Κωνσταντίνου Κωτσάκη, σε συνεργασία με την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Σέφηλντ της Μεγάλης Βρετανίας με επικεφαλής τον καθ. Paul Halstead.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει μεγάλος αριθμός συνεργατών (περισσότεροι από 120 κάθε έτος) σε μια πολυεθνική ομάδα που περιλαμβάνει φοιτητές και ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφηλντ, του Λονδίνου, του Καίμπριτζ, της Οξφόρδης, της Χαϊδελβέργης, της Βαλένθιας, της Πράγας, της Λιουμπλιάνας, της Κωνσταντινούπολης, το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Κρήτης και Θράκης.

Μέχρι σήμερα η ανασκαφή έχει αποκαλύψει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως οι τάφροι και οι λίθινοι περίβολοι του οικισμού και οι λιθόστρωτες αυλές των σπιτιών και πλήθος ευρημάτων και διατροφικών καταλοίπων. Ο συνδυασμός τους με τις επιμέρους παλαιοπεριβαλλοντικές, πειραματικές και εθνογραφικές μελέτες που συντελούνται στο πλαίσιο του αρχαιολογικού προγράμματος, αποτελεί την αφετηρία για την κατανόηση της ζωής των ανθρώπων κατά τη Νεολιθική και όχι μόνο περίοδο στην περιοχή αυτή.

Η ανασκαφική δραστηριότητα στον οικισμό των Παλιαμπέλων έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Temper, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων διαχείρισης προϊστορικών αρχαιολογικών θέσεων της Μεσογείου και της ευαισθητοποίησης του κοινού στη σημασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς. Τη στιγμή αυτή γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες, με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Κολινδρού, για την ένταξη του προγράμματος διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου Παλιαμπέλων στα ΠΕΠ του Γ' ΚΠΣ.

Η έρευνα συνεχίζεται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, του Δήμου Κολινδρού, του INSTAP, της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Επιπλέον, σημαντικές υπηρεσίες, προμήθειες και υλικά παραχωρήθηκαν από τα δύο χορηγά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Δήμο Κολινδρού και την ΙΣΤ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονικής. Ευγενικός χορηγός της προσπάθειας όλη αυτήν την περίοδο υπήρξε τέλος η Δωδώνη Α.Ε. και η ΣΕΚΑΠ Α.Ε.