Εξερευνήστε το πρόγραμμα
Χωριό
Η αρχαιολογική θέση των Παλιαμπέλων βρίσκεται δίπλα στο μικρό ομώνυμο χωριό των 266 κατοίκων. Η πρόσφατη ανασυγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση το σχέδιο «Καποδίστριας» έθεσε τα Παλιάμπελα και τρία ακόμη γειτονικά χωριά στο δήμο Κολινδρού.
 
Μορφή
Τα Παλιάμπελα είναι ένα γαλήνιο χωριό. Όμορφο όπως κάθε πεδινό χωριό, αποτελείται με λίγες εξαιρέσεις από μικρά μονώροφα σπίτια που γοητεύουν με την απλότητά τους. Τα κύρια στοιχεία του οικισμού είναι η εκκλησία και το παλιό σχολείο. Η εκτεταμένη αυλή του σχολείου περιλαμβάνει γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά και ουσιαστικά αποτελεί την κεντρική πλατεία του χωριού.

Εκεί βρίσκεται και το ηρώο των πεσόντων κατά τον β' παγκόσμιο πόλεμο. Μια ακόμη παιδική χαρά διατηρείται στην απέναντι μεριά του χωριού, όπου και υπήρχε η παλαιότερη πλατεία. Το χωριό συντηρεί ένα-δύο καταστήματα τροφίμων και δύο καφενεία που λειτουργούν όλο το χρόνο. Δημόσιες υπηρεσίες, σουπερμάρκετ και κέντρα διασκέδασης υπάρχουν στις γειτονικές πόλεις Αιγίνιο και Κολινδρός.
 
Ιστορία
Στην περιοχή υπήρχε μικρός οικισμός ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια που συνέχισε και στην Οθωμανική περίοδο. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για αυτή την περίοδο με εξαίρεση κάποιες μαρτυρίες των κατοίκων. Προγραμματιζόμενη έρευνα στα Οθωμανικά αρχεία της περιοχής ίσως ρίξει φως σε αυτές τις περιόδους. Ουσιαστικά, το χωριό απέκτησε τη σημερινή μορφή του με τον ερχομό των προσφύγων το 1923 και την κατοπινή διανομή από το υπουργείο Γεωργίας του 1956 που ισχύει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε κάθε νοικοκυριό αποδόθηκαν περίπου 1000 τετραγωνικά μέτρα για ανέγερση σπιτιού και για κήπο. Η περιβάλλουσα αγροτική έκταση μοιράστηκε ανάλογα σε μικρές ιδιοκτησίες στους κατοίκους.
 
Σημερινή κατάσταση
Μέχρι σήμερα η διάταξη του οικισμού, όπως γίνεται αντιληπτή από αεροφωτογραφίες, έχει μεταβληθεί πολύ λίγο. Μόνη ουσιαστική προσθήκη αποτελεί το γειτονικό εργοστάσιο κονσερβοποιίας φρούτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κολινδρού (σήμερα ανήκει στον Συνεταιρισμό "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" Μακρυχωρίου), η λειτουργία του οποίου τείνει να επιφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Παρόλα αυτά σε μικρούς οικισμούς όπως τα Παλιάμπελα, οι αλλαγές είναι σχεδόν απαρατήρητες. Η αδιάκοπη συνέχεια του γεωργικού χαρακτήρα της περιοχής έχει συντελέσει στη συνέχεια και του οικιστικού μοτίβου. Το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού παραμένει η ανθρώπινη κλίμακα που βρίσκεται σε αρμονία με το γύρω τοπίο.
 
Ανασκαφή
Οι κάτοικοι των Παλιαμπέλων αμέσως αγκάλιασαν την αρχαιολογική προσπάθεια και συνέδραμαν με κάθε τρόπο για την ουσιαστική υποδομή του έργου. Έτσι, το παλιό δημοτικό σχολείο, που είχε κλείσει λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών, παραχωρήθηκε στην ανασκαφή ως χώρος μελέτης και αποθήκευσης των ευρημάτων. Μερικές παλιές αγροτικές αποθήκες έχουν επίσης αποδοθεί στην ανασκαφή για τη φύλαξη του υλικού και των εργαλείων. Τέλος, σημαντική διευκόλυνση παρέχουν και τα σπίτια του χωριού που παραχωρούνται κάθε καλοκαίρι για την εξυπηρέτηση του πολυάριθμου προσωπικού της ανασκαφής.